MaatiaiseläinTekijä: Joni

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiseläimiä - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:

Valitsemasi eläin sekä perustelu:
Suomenvuohi. Kunnioitusta herättävä parta ja olemus. Mielenkiintoisia otuksia ja erittäin itsepäisiä, mitä on itse tullut havaittua.Vuohista(kaan) en tiedä oikeastaan mitään ja tässäpä olisi tilaisuus perehtyä aiheeseen hyvin, sillä appiukolla on kolme yksilöä, joita on tullut paimennettua ja möllöteltyä.Appiukko haluaa muuten päästä niistä eroon kun ei jaksa niitä enää hoitaa, joten jos täällä on joku halukas tuleva vuohien omistaja niin ota yhteyttä.
Tietoa maatiaiseläimestä (hanki tietoa lukemalla oppimateriaalia, hanki itse kirjoja, tai lue ammattialan järjestöjen kotisivuuilta. Voit myös skannata vanhoja valokuvia. Muista kirjoittaa kuvan alle kuvan omistaja sekä huolehti, että sinulla on lupaa kuvan laittamiseksi tähän avoimeen wikiin. Älä laita tähän wikiin muiden ottamia kuvia ilman lupaa):

Suomenvuohi

Suomenvuohi on sukua muille alkuperäisille pohjoismaisille vuohiroduille (1). Se on maamme ainoa alkuperäinen vuohirotumme. Lähteistä riippuen niitä arvioidaan olevan noin 7000kpl. Ne voivat elää 10-20 -vuotiaiksi. Suomenvuohia on monen värisiä ruskeasta valkoiseen mutta yleisin väri on harmaanvalkea. Vuohia on sekä nupoja, että sarvekkaita. Sekä naarailla että uroksilla on sarvet ja parta. Naaras eli kuttu painaa aikuisena keskimäärin 40-60kg ja koiras eli pukki 50-70kg (2). Suomenvuohen karvoitus on pitkää ja jalkoja suojaa usein pitkä karvoitus. Naaraspuolista vuohta kutsutaan kiliksi ennen ensimmäistä poikimista, sitten nuorvuoheksi. Poikimisen jälkeen, sitä kutsutaan kutuksi ja aikuista urosta pukiksi.

Suomenvuohi, jota myös maatiaisvuoheksi kutsutaan, on säilyttänyt luonnolliset vaistonsa ehkä parhaiten muihin vuohilajeihin nähden (3). Se elää pienissä ryhmissä mutta voi olla myös perheen ainoa vuohi, jos sille annetaan paljon huomiota. Vuohi on luonteeltaan ystävällinen, utelias ja seurallinen. Vuohet ovat eloisia ja syövät tarvittaessa tehokkaasti pihan kukkaistutukset sekä puiden ja pensaiden lehdet, siksi vuohta kutsutaankin köyhän miehen lehmäksi (4) monipuolisen ruokavalionsa vuoksi.

Kuttu tulee kiimaan yleensä syksyllä valoisuuden vähetessä ja kantaa noin 5 kk (5). Kutut synnyttävät 1-3 poikasta kerralla. Kuttu voi lypsää 6 litraa päivässä ruokinnasta riippuen mutta yleisemmin 3 litraa. Pukki saattaa virtsata päällensä herättääkseen vastapuolen reaktion.
Kopio_2009_1002.jpgKuva: Joni Huuhtanen
Ravinto

Vuohi on märehtivä sorkkaeläin joka käyttää ravinnokseen samoja rehuja kuin lehmät ja lampaat. Kuivattu tai säilötty heinä, laidun ja vilja, joita täydennetään valkuais- ja kivennäisrehuilla ovat vuohien tärkeimpiä rehuja. (6).Kerput, eli kuivatut lehtiniput ovat vuohien suurta herkkua samoin kuin kuivatut leivät (oman kokemukseni mukaan). Vuohet pitävät myös juureksista ja hedelmistä, etenkin omenoista, joten ruokinnan ei tarvitse pohjautua teollisesti valmistettuihin tuotteisiin. Vuohen suun iho on kestävää ja kovaa, joten se pystyy hyödyntämään terävää kasvustoa tehokkaasti (esim. ohdakkeet).

Tuotteet


Tärkein vuohesta saatava tuote on maito. Vuohi on tiedettävästi ensimmäinen ihmisen pitämä lypsettävä kotieläin. 75% maailmassa juodusta maidosta on vuohenmaitoa (7). Toinen tärkeä tuote on kutun juusto. Lihan markkinoita ei suomessa ole, vaikka maailmalla vuohenliha on syödyin liha.

Maisemanhoito

Vuohenpidon merkitys maisemanhoitajana on pieni mutta vuohet syövät usein sellaisia rikkakasveja, joita muut eläimet välttävät ja näin niiden merkitys voi paikallisesti olla positiivinen. Vuohet syövät tieltään pensaat ja puiden lehdet ja kuoret, joten jos haluat säästää puusi ja pensaasi niin huolehdi hyvästä aitauksesta, sillä eloisana temmeltäjänä vuohet karkaavat helposti liian matalasta aitauksesta. Vuohen sopeutumiskyky erilaisiin olosuhteisiin voi kuitenkin lisätä eroosiovaaraa.
1. www.maatiainen.fi/tekstit/vuohi2007.htm
2. www.vuohiojankuttula.net/index.php?pageid=5
3.Outi Karesma opinnäytetyö Suomalaiset alkuperäisrodut, kansallisperinteen säilyttäjiä- ja tulevaisuuden voimavara?
4. www.vuohiojankuttula.net/index.php?pageid=5
5. http://wikikko.info/wiki/vuohi
6. http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuohi#Vuohet_ja_Suomi
7.Lammas ja vuohi 3/2009 s.41
2009_992.jpgkuva: Joni
Haastattelu eläinomistajan kanssa (eläinomistaja voi olla aktiivinen eläinpitäjä tai voit myös haastatella esim. äitisi, isoäitisi tai -isäsi sekä kirjoittaa talteen heidän vahoja muistelmia):
Haastattelin appiukkoani, jolla oli lapinkoiran ja kissojen lisäksi kolme suomenvuohta. Vuohet oli hankittu vanhaan navettaan kotieläimiksi. Vuohien pito osoittautui melko helpoksi ja mielenkiintoisaksi puuhaksi. Luonteeltaan näissäkin oli suuria eroja ja pihan kukkaistutukset, marjapensaat ja puut saivat kokea välillä hieman kovakouraisempaa kohtelua. Vuohien ruokinta osoittautui kesällä helpoksi, sillä vuohet toimivat tehokkaina rikkakasvien tuhoajina sekä nurmikon leikkaajina. Talvisin niille annettiin kerppuja, hedelmiä, kuivattuja leipijä sekä heinää. Vuohet osoittautui erittäin seurallisiksi ja paikkauskollisiksi eläimiksi, sillä toistuvista karkaamisista huolimatta vuohet eivät hylänneet kotiansa, vaan tulivat aina rymisten metsästä takaisin kun niiden perään vähän huuteli. Meidän lapsi/lapset jaksoivat touhuta ja ihmetellä vuohia ja ikinä ei tarvinnut pelätä, että vuohet olisivat tehneet niille mitään pahaa.
Vuohet tulivat myös hyvin toimeen talon kissojen sekä lapinkoiran kanssa.Appiukkoni ei pystynyt pitämään vuohia muuttuneesta elämäntilanteesta johtuen ja niinpä nämä vuohet ovat nyt lapinkoiran ruokalistalla. Vuohi on haastateltavan mukaan sellainen eläin, joka sopii sellaisille ihmisille joiden elämä tuntuu yksitoikkoiselta ja yksinäiseltä. Vuohet sopivat myös terapeuteiksi etenkin lapsiperheisiin.