Maatiaiseläin

Tekijä: Tiia

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiseläimiä - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:
Minulla ei ole kotona ollut koskaan eläimiä, koska äitini on kovin allerginen. Kuitenkin eläimet ovat aina kiinnostaneet minua paljon ja ensimmäinen kosketus maatiaiseläimiin on varmaan ollut tallilta, jossa oli suomenhevosia. En tiedä vielä kovinkaan paljon maatiaiseläimistä, tutuimpia ovat mainitsemani suomenhevoset ja harjoittelutilalla tutuksi tulleet suomenlampaat. Oppini maatiaisista olen saanut oman ja muiden kokemusten kautta, jonkin verran olen oppinut myös opintojeni myötä. Erityisen kiinnostunut olen suomenhevosten- ja lampaiden lisäksi suomenvuohista sekä maatiaisnaudoista. Tulevaisuudessa haluaisin hankkia maatiaiseläimiä ja oppia niistä sitä kautta lisää.

Valitsemasi eläin sekä perustelu:
Kurssin puitteissa tarkoitukseni on tutustua suomenvuohiin. Aiemmin olen tutustunut niihin vain hankkimalla kirjallisuutta kirjastosta sekä lukemalla vuohikokemuksia internetistä. Lisäksi olen ihaillut suomenvuohia tutullani, jolla on kolme lemmikkivuohta. Suomenvuohessa minua kiinnostaa moni asia. Haluaisin itse oppia lisää näistä uteliaista ja vekkuleista eläimistä, sekä tuoda tietoa ja kokemuksia vuohista laajemmin myös muille ihmisille.

Hyvä paikka oppia ja saada kokemuksia vuohista on Vuohien Ystävät ry:n vuohifoorumi-sivusto, osoitteessa www.vuohet.net.

Tietoa maatiaiseläimestä

Yleistä

Suomalainen maatiaisvuohi on maamme tärkein vuohirotu. Rodun edustajat ovat kevytrakenteisia ja keskikokoisia. Aikuinen kuttu painaa noin 40-60kg ja pukki hieman enemmän keskimäärin 50-70kg. Suomenvuohet ovat hyviä rehun käyttäjiä ja tästä johtuukin sanonta, että vuohi on ”köyhän miehen lehmä”.(Vuohiojankuttula 2005.) Suomenvuohien lukumääräksi maassamme arvioidaan noin 6500 yksilöä (Wikipedia 2008). Vuohet ovat märehtiviä sorkkaeläimiä aivan kuten lehmätkin. Suomenvuohia pidetään pääasiassa lypsykarjana ja lemmikkeinä.


Ulkonäkö

Suomenvuohia on monennäköisiä. Väreinä voi olla valkoinen, kirjava, musta, harmaa tai ruskea. Suomenvuohia esiintyy sekä sarvellisina, että sarvettomina, eli nupoina. Suomenvuohen karva on pitkää ja tiheää. (Vuohiojankuttula 2005.)


Tuotanto

Suomenvuohi on hyvä maidontuottaja. Parhaat kutut tuottavat jopa 1000–1500 kiloa maitoa vuodessa. Vuohet pystyvät tuottamaan maitoa pitkään poikimisen jälkeen, joten kaikkia kuttuja ei tarvitse astuttaa vuosittain. (Finfood- Suomen ruokatieto ry.)

Maidon lisäksi vuohista saadaan lihaa ja nahkaa, sekä lujempaa villalankaa, kehräämällä vuohen pitkiä karvoja esimerkiksi lampaan villan joukkoon. Ennen pukinkarvoista on solmittu jopa köysiä. (Finfood- Suomen ruokatieto ry.)Haastattelu eläinomistajan kanssa
Haastattelen tuttuani, jolla on kolme lemmikkivuohta. Lisäksi aloitin keskustelun suomenvuohista vuohifoorumilla osoitteessa http://www.vuohet.net/foorumi/viewtopic.php?t=6541. Keskustelussa pyysin muita foorumilaisia kertomaan kokemuksiaan ja näkemyksiään suomenvuohesta sekä jakamaan vuohiaiheisia tarinoita ja kuvia.

Haastattelu
Kävin toukokuun alussa haastattelemassa Niina Reposta, joka omistaa 3 maatiaisvuohta. Hänestä tuli vuohien omistaja oikeastaan sattumalta. Vuonna 1999 hän muutti taloon, jonka edellinen asukas jätti hänelle omistamansa kaksi vuohipukkia. Tuolloin Niina Reponen ei tiennyt vuohista juuri mitään, vaan haki oppia kirjoista, ystäviltä sekä internetistä. Eri lähteistä haettu tieto ja vuosien myötä karttuva kokemus ovat olleet avuksi vuohien hoidossa.
Vuohet seurasivat Niina Reposen perhettä seuraavassa muutossa, mutta nyt molemmat vuohipukit ovat siirtyneet vihreämmille laitumille. Kun pukit kuolivat, oli perhe päättänyt, että vuohien pito saisi jäädä. Toisin kuitenkin kävi, kun läheiset ostivat Niinalle syntymäpäivälahjaksi kaksi kuttukiliä. Myöhemmin joukko täydentyi vielä kuohitulla pukilla.
Perhe arvostaa maatiaisrotuja, koska ne ovat kestäviä ja pärjäävät vähällä. Suomenvuohien luonnetta he kuvailevat kekseliääksi, fiksuksi ja mukavaksi, mutta ainainen karkailu ja puutarhakasvien popsiminen ovat vuohien heikkous ja saavat omistajat välillä vihaisiksi.
Kun kysyin Niinalta kokemuksia ja näkemyksiä suomenvuohista, kiteytti hän ajatuksensa yhteen lauseeseen ” Vuohet kasvattavat omistajan kärsivällisyyttä ja huumorintajua”.


Lisäsin kuvia Niina Reposen vuohista kuvablogiini http://kuvablogi.com/nayta/1923259/.

Lähteet:
Finfood- Suomen ruokatieto ry. Vuohi.
http://opetus.ruokatieto.fi/Suomeksi/Nuoret/Maatila/Kotielaimet/Vuohi Viitattu 21.5.2009

Vuohiojankuttula. 2005. Yleistä vuohista.
http://www.vuohiojankuttula.net/index.php?pageid=5 Viitattu 21.5.2009

Wikipedia. 29.10.2008. Suomenvuohi.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenvuohi Viitattu 21.5.2009