Maatiaiskasvi

Tekijä: Katja

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiskasveja - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:
Maatiaiskasveista ei ole mitään kokemusta, vaan nyt sitä kokemusta kartutetaan tämän kurssin avulla!

Valitsemasi kasvi sekä perustelu:
Valitsin kaskinauriin, sillä halusin kokeilla nauriin kasvattamista, kun minulla ei sitä ole koskaan ollut kasvamassa. Lisäksi laitoin 3.5.2009 maahan härkäpavun siemenet kasvamaan, toivoen näin, että onnistun edes toisen kasvin kasvattamisessa.

Tietoa kosken maatiaiskasvia
Kaskinauris : Nauris oli yleisin ruokajuures aina 1700-luvulle saakka, jolloin sen korvasi peruna. Suomessa naurista on kasvatettu kaskimailla ja vanhin suomalainen tunnettu nauris onkin kaskinauris. Sen mukula kasvaa osittain maan pinnalla. Kaskinauris menestyy hiekkapitoisessa, vettä läpäisevässä maassa.
Härkäpapu : Paljon ravintokasvina käytetty ennen herneen ja perunan rantautumista suomeen. Yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Käytetään nykyisin suomessa lähinnä eläinten rehuksi. Hyvä proteiinin lähde.

Viljele kasvi(t) kesän 2009 aikana ja ota kuvia viljelyn eri vaiheista

Kaskinauris
Brassica rapa kylvetty 10.5.2009 ( siemenet valitettavan pieniä kuvattavaksi)
Lajike "Eno", vanha suomalainen kaskinauriskanta Pohjois-Karjalasta.

Tilasin pussillisen siemeniä maatiaiset r.y:ltä ja kylvin maahan noin kolmasosan pussista toukokuun alkupuolella. Lannoikkeeksi laitoin ainoastaan ämpärillisen puuntuhkaa. Hoitona oli hieman harvennusta, rikkaruohojen kitkentää, sekä kastelua hellejaksoilla ( luin jostain, että niistä tulee kitkeriä maultaan, jos liian kuivaa). Kukinta meni täysin ohi tältä hortonomilta ja jokin tuholaiseläin kävi nakertamassa nauriin lehtiä, mutta lopputulos oli mielestäni onnistunut. Elokuun alkupuolella syötiin ensimmäiset nauriit, jotka maultaan eivät ehkä vedä vertoja uusille makeille lajikkeille, mutta oli kuitenkin mielestäni kelpo juures raakanakin syötäväksi.

Helppo kasvi kasvattaa, lisään ehdottomasti omien viljeltävien kasvien joukkoon jatkossakin.067.JPG

Härkäpapu Vicia faba
Maatiaishärkäpapu lajike "Savitaipale", vanha kanta alunperin lähtöisin Savitaipaleelta.

Kylvin toukokuun alussa pussillisen siemeniä, joita liotin ensin vedessä vuorokauden verran. Lannokkeeksi sai kelvata edellis syksynä maahan lisätty karjanlanta. Kaikki siemenet itivät aika nopeasti. Kukinta alkoi hieman juhannuksen jälkeen ja jatkui heinäkuun alkupuolelle. Elokuun alussa palot olivat keräämistä vaille valmiita. Tuleentumista en ahneuksissani odotellut, vaan kiehautin ja pakastin kaikki pavut talven varalle.


015.JPGHärkäpavun siemenet
040.JPG Kukinta
061.JPGPavunvarsi palkoineen
071.JPGPapuja