IMG_1307.jpgMalva alcea ruusumalva, rosenmalva

|| ||

Tekijä: Mirka

Maatiaiskasvit ovat minulle uusi juttu. Viherpeukalointi on mutenkin rajoittunut etupäässä huonekasveihin. Asun kerrostalossa, mutta parvekkeellani ei aiemmin ole kasvanut mitään. Nyt olen etsinyt tietoa maatiaiskasveja internetistä, ystäviltäni ja puutarhuriksi opiskelevalta siskoltani. Olen saanut sen käsityksen, että maatiaiskasvit ovat anteeksiantavampia kasvupaikkansa suhteen, kuin heidän jalostetummat lajitoverinsa.Siksipä toivon maatiaisen menestyvän parvekkeellani. Tosin sisko sanoi multavalinnan olleen jo väärä; siemenet olisi pitänyt istuttaa kylvömultaan, ja minulla nyt tavallista kukkamultaa. Nyt kun innostuin, istutin myös yrttejä. Sekä maatiaiseni että yrtit ovat suurissa ruukuissa. Vielä mietityttää, onko parveke vielä liian kylmä ja tulisiko kylvökseni suojata kelmulla.
P4200074.JPGTässä kuva parvekepuutarhastani. Vihreässä ruukussa kasvaa ruusumalva. Harmaa betoni oli niin kovin ankea, että piristin sitä "puutarhani" kohdalta perhostarroilla...Oikeita ne eivät siis ole.

Kasvin valinta johtui siitä, että ystävälläni oli ylimääräinen pussi ruusumalvan siemeniä. Ilahduin kovasti, kun näin netissä Malvan kuvan; kyseessähän on erittäin kaunis perenna. Tuo korkeus vaan on huima, miltei kaksimetrinen! Mikäli projektini onnistuu, riittää naapureilla kummastelemista!P4200071.JPG

Oikealla olevasta kuvasta tarkkasilmäisimmät näkevät , että parvekekasvatukseni ainakin lähti käyntiin. ne itävät sittenkin.

Parvekekasvatus osoittautui kuitenkin oletettua haasteellisemmaksi, ja kesän käänytessä syksyyn, uskaltaisin sanoam että Malva ei niinkään hyvin parvekekasviksi sovellu, en siis kokeiluni perusteella suosittele sitä ruukkukasvatukseen.
Lahjoitinkin Malvani sisareni puutarhaan, jonne istutimme ne syyskuussa. Kuva puutarhasta ohessa.

IMG_1308.jpg


Valitsemasi kasvi sekä perustelu:

Valitsin kasvin sen kauniin kukinnon vuoksi. Valitettavasti en Malvaani saanut kukkimaan, mutta pitänee toivoa sen kukkivan kauniisti sisareni puutarhassa ensi vuonna. "oikeaa" Ruusumalvaa voi käydä katsomassa vaikkapa osoitteessa http://puutarha.net/keskustelu/aihekuva.asp?id=399549

Monivuotinen pysty kasvi, yläosasta karvainen. Korkeus n 50-100 cm;
alemmilla lehdillä lapa sormihalkoinen tai –jakoinen,
ylemmillä 3-5-osainen.
Kukat ovat yksittäin. Kukka on 3-5 cm leveä, ruusunpunainen. Kukinta heinä elokuussa.
Viihtyy parhaiten kuivilla ja aurinkoisilla niityillä.
Esiintyy alkuperäisenä Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopassapa. Ei esiinny Pohjois-Venäjällä ja pohjoismaissa ainoastaan Ruotisn eteläosissa.
On myös tunnettu lääkekasvi, jonka lehdistä on tehty kurkkukipuun ja hengitystietulehduksiin
käytettyä rohdosta (Folium Malvae). Malva on myös vanha
koristekasvi, ja nykyesiintyä koko
Euroopassa onkin viljelyn seurausta. Suomessa se ei ole ollut yleinen, mutta sitä on viljelty jo muiaisina aikoina. Malva voi karata kukkapenkistä.
Malvan erottaa harmaamalvikista siitä, että sen lehtiliuskat melkein erillisiä, toisin kuin malvikilla jolla ne ovat yhteenkasvaneet.


Lähteet:
http://www.maatiainen.fi/tekstit/kasvit_ekp.htm
http://www.siirtolapuutarhat.net/herttoniemi/ruusumalva.html