Maatiaiskasvi

Tekijä: Reetta-Liisa

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiskasveja - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:
En ole varsinaisesti koskaan perehtynyt maatiaiskasveihin, ja siksi osallistuin tälle kurssille laajentaakseni tietämystäni silläkin saralla.

Valitsemasi kasvi sekä perustelu:
Valitsin valkosipulin. Olen aina halunnut sitä kasvattaa, mutta jostain syystä en ole koskaan tätä tehnyt. Valkosipuli on monipuolinen ja herkullinen kasvi! En edes aiemmin tiennyt sen kuuluvan maatiaisrotuihin, mutta kävipä mukavasti kun se löytyi listasta.

Tietoa kosken maatiaiskasvia
Valkosipuli (Allium sativum) eli kynsilaukka on monivuotinen laukkakasvien (Alliaceae)-heimoon kuuluva viljelyskasvi, jonka sipulia käytetään mausteena tuoreeltaan tai kuivattuna. Valkosipulin alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta säilyneiden dokumenttien perusteella ainakin jo muinaiset egyptiläiset pitivät sitä tärkeänä ravintokasvina. Pohjolassakin valkosipulia on viljelty jo viikinkiaikana, mutta 1800-luvulla sen viljely ja käyttö jostakin syystä ehtyi. Valkosipuli kasvaa kukkiessaan puolen metrin korkuiseksi. Vahapeitteiset lehdet ovat ohuet ja nauhamaiset. Lehtien muodostamasta tupesta kohoaa ohut kukkavana. Kukat muodostavat kukkavanan päähän sarjamaisen kukinnon, jota ympäröi läpikuultava suojuslehti. Pienissä kukissa on kuusi valkeaa kehälehteä. Valkosipuli, erityisesti talvivalkosipuli, kukkii heinä-elokuussa. Varteen, kukintojen tyvelle, kehittyy pikkusipuleita eli itusilmuja.

Yleisimmin mausteeksi käytetyssä osassa, isossa yhdistelmäsipulissa, on useita lohkomaisia sivusipuleita eli kynsiä. Niistä juontuu lajin toinen nimitys kynsilaukka. Valkosipulin kynnet ovat turvonneita hankasilmuja, joita peittää sitkeä kalvomainen kuori. Muiden sipuleiden syötävä osa taas koostuu paisuneista lehtityvistä. Nykyisin valkosipuli on yksinomaan viljelyskasvi, eikä sitä esiinny luonnonvaraisena.

Viljele kasvi(t) kesän 2009 aikana ja ota kuvia viljelyn eri vaiheista
Istutin sipulit huhtikuun lopussa maahan aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan talon seinän viereen. Maassa oli runsaasti kuohkeaa multaa. Siemenet alkoivat itää hyvin ja alkoivat kasvattaa vartta. Kasvu kuitenkin pysähtyi heinäkuussa, eivätkä sipulit juurikaan kasvaneet. Tuloksena oli siis n. 15 cm varret ja maksimissaan halkaisialtaan 2€ kolikon kokoiset sipulit.
valko.jpg
Valkosipulinkasvatukseni ei tuottanut tämän parempaa tulosta.


Lähteet:
Wikipedia//