Maatiaiskasvi

Tekijä: Riikka

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiskasveja - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:

Valitsemasi kasvi sekä perustelu:

Tietoa kosken maatiaiskasvia (hanki tietoa lukemalla oppimateriaalia, hanki itse kirjoja, tai lue ammattialan järjestöjen kotisivuja. Voit myös skannata vanhoja valokuvia jos niitä löytyy. Muista kirjoittaa kuvan alle kuvan omistaja sekä huolehti, että sinulla on lupaa kuvan laittamiseksi tähän avoimeen wikiin. Älä laita tähän wikiin muiden ottamia kuvia ilman lupaa):
Mäkimeirami (Origanum vulgare) on alkuperäinen luonnonkasvi Ahvenanmaalla ja lounais-Suomessa, ja on uusi tulokas Etelä-Suomessa. Se kasvaa lehtoniityillä, kivikkorinteillä, kallioilla ja vuorenaluslehdoissa. Se vastaa kreikkalaisena tunnettua oreganoa (Origanum vulgare ssp. hirtum), joka eroaa mäkimeiramista valkoisten kukkiensa puolesta. Eniten mäkimeirami tunnetaan maustekasvina, mutta on myös käytetty rohtona sekä kuivakukkana. Se kuuluu loppukesän parhaimpiin perhoskasveihin.
Mäkimeirami on monivuotinen, noin puoli metriä korkeaksi kasvava kasvi, jolla on pyöreähköt lehdet Ja punertavat kukat.
Mäkimeirami kylvetään sisälle maalis-huhtikuussa, ja istutetaan ulos yöhallojen mentyä. Sen voi kylvää myös suoraan kasvupaikalle kun maa on tarpeeksi lämmin. Kylvöstä ei peitetä ja siementen itäminen on välillä vähän niin ja näin. Mäkimeirami menestyy aurinkoisessa ja lämpimässä hiekkapitoisessa maassa, joka saa olla melko laihaa. Sitä voi lisätä juurivesoista ja pistokkaista. Keväällä taimet leikataan 6 cm:n tyngiksi . Vanhat taimet uudistetaan jakamalla ja istuttamalla ne uudestaan. Satoa korjataan tarpeen mukaan, ja lehdet säilyttävät makunsa myös kuivattaessa.
Mausteena sitä on käytetty kalaruokien, etenkin silakan mausteena. Sopii erinomaisesti myös pizzojen, kaikenlaisten sipuli-, tomaatti- ja liharuokien mausteeksi sekä sian- ja lampaanlihan sekaan. Kukilla ja versoilla voi maustaa viinietikkaa, ja kaljankin maustamiseen sitä on käytetty. Kansanlääkinnässä sillä on hoidettu muun muassa nuhaa ja vatsavaivoja. Rohtona käytetään mäkimeiramin kukkivia versonlatvoja. Kasvin haihtuva öljy sisältää pääasiassa tymolia ja karvakrolia, joilla on bakteereja ja sieniä tuhoava vaikutus. Mäkimeirami kiihottaa ruokahalua, laukaisee ruuansulatuselinten kouristuksia ja edistää liman irtoamista hengitysteistä. Kasvia käytetään ruuansulatus- ja hengityselinten vaivoihin, kuten yskään, kurkunpään tulehduksiin ja ilmavaivoihin. Ulkoisesti kasvi sopii mm. haavojen, rohtumien ja hyönteisten pistojen hoitoon. Suuvetenä sitä käytetään suun ja nielun tulehduksiin. Mäkimeiramia on pidetty taikakasvina, joka on antanut suojan niin noitia kuin paholaistakin vastaan. Mäkimeiramia käytetään kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena. Se on rasvaisen ja väsyneen ihon yrtti, jota voi käyttää höyrytyksissä, kasvovesissä, naamioissa ja kylvyissä. Värikasvina siitä saadaan punaista väriä. Puutarhasta sillä on karkotettu muurahaisia ja jopa käärmeitäkin.Viljele kasvi(t) kesän 2009 aikana ja ota kuvia viljelyn eri vaiheista (kirjoita milloin aloitit esikasvatuksen jos sitä tarvitaan, milloin istutit kasvia maahan, ota kuvia kukinnan aikana ja myös viljasta jos kasvi on höytykasvi. Kirjoita tähän myös kasvin tarkat tiedot, sekä ota kuvan siemenistä / jyvistä):
Kylvin mäkimeiramin siemenet pellolle suoraan kasvupaikalle toukokuun alkupuolella. Odotin että maa on varmasti tarpeeksi lämmin. Läheskään kaikki siemenet eivät itäneet ja jo hetken luulin etteivät idä ollenkaan, mutta kyllähän sieltä sitten lähtikin muutama ja ovat kasvaneet oikein hienosti ja hyvänkokoisiksi. Sitten vaan peukut pystyyn, että pärjäävät talven yli.
http://picasaweb.google.com/maatiaiset/Opiskelijat#5381226275838853266

Lähteet:
Keittiö puutarhuri, Lena Israelsson, Otava, 2000, s.391. Retkeilykasvio, Luonnontieteellinen keskusmuseo, kasvimuseo, Yliopistopaino, 1998, s.366. http://www.yrttitarha.com/kanta/makimeirami/
Tässä kaksi kuvaa hyvin kasvaneista mäkimeirameistani:
http://picasaweb.google.com/maatiaiset/Opiskelijat#5381226261701575570
http://picasaweb.google.com/maatiaiset/Opiskelijat#5381226272444860066