Maatiaiskasvi

Tekijä: Riitta

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiskasveja - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:
Maatiaiskasveja minulla on useita eri lajeja. Pihasta löytyy mm. valamonruusua, palavaa rakkautta, sormustinkukkaa sekä akileijaa. Mielestäni näiden kasvien säilyttämisessä ja kukkimisen onnistumisessa riittää haastetta ja mielenkiintoa. asi kasvi sekä perustelu:
Valitsin kasviksi tarha-alpin. Käyn hakemassa sitä äitini kotipaikalta, jossa se on kukoistanut vuosikymmeniä. Tarha-alpi on kaunis ja rehevä kasvi.

external image C:%5CDOCUME%7E1%5CJani%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image002.jpg TARHA-ALPI

external image moz-screenshot.jpgIMG_0003.jpg
Tarha-alpi kuuluu esikkokasvien heimoon. Se on noussut suomessa puutarhureiden tietoi-suuteen 1920-1930 –luvun jälkeen. Tarha-alpi on monivuotinen kasvi, joka kasvaa noin 30-100cm korkuiseksi. Kukinto on hieman kello-mainen, väriltään keltaisen ruskea. Tarha-alpi kukkii yleensä kesä- syyskuussa. Tarha-alpi on erittäin helppohoitoinen laji. Se ei vaadi minkäänlaisia hoitotoimenpiteitä ja on todella kestävä ja nopeasti leviävä laji. Se on myös kasvupaikan suhteen vaatimaton. Kasvusto on pensasmaisen tiheä. Tarha-alpi on levinnyt Kaakkois-Eurooppaa myöten. Suomessa kasvaa kaksi erilaista alpien alkuperäiseen sukuun kuuluvaa kasvia: tarha-alpi sekä ranta-alpi. Suomessa tarha-alpi menestyy koristekasvina myös pohjoisimmassa suomessa. Norjan pohjois-osissa tarha-alpia käytetään pensasaita-kasvien tapaan. Kuva: Riitta Tarhonen

Hain omaan pihaan tarha-alpia kasvamaan äitini kotoa. Siellä tarha-alpia on kasvanut vuosikymmenien ajan. Se on levinnyt valtaviksi keltaisiksi pensaiksi. Toin tarha-alpit toukokuussa Etelä-Karjalasta Keski-Suomeen. Laitoin niitä kahteen aivan erilaiseen paikkaan kasvamaan. Osan istutin omaan kukkapenkkiin, johon ei aurinko paista kuin keskipäivällä, aamulla ja illalla se on varjossa. Osan kasveista vein anopin kukkapenkkiin naapuriin. Hänellä on todella lämpöisessä rinteessä kukkapenkki, johon aurinko paistaa aamuvarhaisesta iltamyöhään.
kesäkuvat_062.jpg
Kuva Riitta Tarhonen

Tarha-alpit lähtivät hyvin alkuun molemmissa kukkapenkeissä. Ne puhkesivat täyteen kukkaan kesäkuussa. Heinäkuun taitteessa oli kova ukonilma. Sen mukana tuli kova raekuuro, joka piiskasi kaikki kasvit maan tasalle. Minun kukkapenkissä olevista tarha-alpeista putosivat kukat pois. Sen jälkeen uusia kukkia ei ole tullut vaikka muuten kukka näyttää rehevältä ja pirteältä.

Anopin kukkapenkissä sen sijaan on aivan toinen meininki päällä. Vaikka raekuuro iski sinne samalla tavalla kuin meillekin niin aurinkoisella paikalla tarha-alpi puhkesi uuteen kukoistukseen. Se on siis lämpimän paikan kasvi. Kukinta jatkuu edelleen elokuun lopun ollessa käsillä. Tarha-alpi on lähtenyt leviämään tehden kukkavarren ympäriinsä täyteen uusia kukkavarsia. Keltaisia kellomaisia kukkia on valtavasti. Ja kukinta jatkuu edelleen syyskuussa.
kesäkuvat_061.jpg
external image C:%5CDOCUME%7E1%5CJani%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image006.jpgKuva: Riitta Tarhonen
Lähteet

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/tarha-alpi

http://server.perlasoft.fi/epaijanne/DOMINAR/img_ocomp177/perennat_0505.pdf

http://www.arcticcentre.org/includes/file_download.asp?deptid=21742&fileid=11894&file=20071106175049.pdf&pdf=1

external image C:%5CDOCUME%7E1%5CJani%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image006.jpg