Maatiaiskasvi

Tekijä: Sanna E.

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiskasveja - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:

Maatiaskasveista minulla ei ole minkäänlaisia pohjatietoja, mutta arvostus ja kunnoitus on suuri etenkin erilaisia sitkeitä hyötykasveja kohtaan. Siemenpankkien tekemä suojelutyö on arvokasta ja saattaa vielä joskus tulla elintärkeäksi suurelle osalle väestöstä. Toisaalta toivon, etten itse joudu näkemään päivää, kun pitkään varastoitujen siementen varaan kaatuu ihmiskunnan henkiinjäämisen paino, enkä sitä, mitä ihmisten ahneus silloin saa aikaan.

Valitsemasi kasvi sekä perustelu:

Koska en ole mikään viherpeukalo, päätin valita kasvatettavakseni monta erilaista kasvia (että edes joku jäisi henkiin). Halusin muutaman helpohkon hyötykasvin, joten päädyin tilliin ja ruohosipuliin, sekä muutamia kukkia pihamme koristukseksi. Tähän tarkoitukseen valitsin ihan esteettisen silmäni perusteella silkkiunikon, keltasauramon ja hopeahärkin. Joni H. lahjoitti minulle ystävällisesti myös muutaman kessun siemenen, joten ehkä yritän kasvattaa niistä kotitarvetupakkaa miehelleni... Tai sitten vain pihankoristuksia.

Kerron tässä työssä tarkemmin

SILKKIUNIKOSTA.

Tietoa kosken maatiaiskasvia (hanki tietoa lukemalla oppimateriaalia, hanki itse kirjoja, tai lue ammattialan järjestöjen kotisivuja. Voit myös skannata vanhoja valokuvia jos niitä löytyy. Muista kirjoittaa kuvan alle kuvan omistaja sekä huolehti, että sinulla on lupaa kuvan laittamiseksi tähän avoimeen wikiin. Älä laita tähän wikiin muiden ottamia kuvia ilman lupaa):

Silkkiunikko (Papaver rhoeas) on yksivuotinen koristekasvi ja kuuluu unikkokasvien heimoon.
Kukat ovat yksinkertaiset tai kerrannaiset, väri vaihtelee keltaisen ja punaisen eri sävyissä. Minun kasvattamani kukkivat syvän violetinpunaisella, terälehtien tyvestä mustalla kukalla. Yksittäinen kukka kestää hetken, mutta viihtyessään kasvupaikallaan kukkii pitkään ja runsaasti. Kukinta heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Siemenkodat ovat suuret ja koristeelliset.

Silkkiunikko kasvaa 20 - 100 cm korkeaksi. Lehtilapa on parijakoinen ja liuskainen. Kukat 7-10 cm leveitä. Koko kasvi on karvainen.

Silkkiunikkoa tavataan Suomen luonnossa melko harvoin. Se saattaa kuitenkin toisinaan ilmestyä massoittain siemenpankista hiljattain käännetylle pellolle tai niitylle. Tyypillisiä kasvupaikkoja ovat satamat, kaatopaikat, joutomaat, tienpientareet, pellot ja pihat. Viihtyy aurinkoisella paikalla.

Silkkiunikko muistuttaa sukulaistaan ruisunikkoa, mutta sen erottaa siitä helpoiten kotahedelmän muodon perusteella.

Kansanlääkinnästä terälehtiä on käytetty yskän hoitoon ja rauhoittavana rohtona. Kypsiä siemeniä käytetään leivonnassa, kukinnosta on saatu väriä viiniin, ja kuivaa siemenkotaa voi käyttää kuivakukkana.Viljele kasvi(t) kesän 2009 aikana ja ota kuvia viljelyn eri vaiheista (kirjoita milloin aloitit esikasvatuksen jos sitä tarvitaan, milloin istutit kasvia maahan, ota kuvia kukinnan aikana ja myös viljasta jos kasvi on höytykasvi. Kirjoita tähän myös kasvin tarkat tiedot, sekä ota kuvan siemenistä / jyvistä):

Silkkiunikko, Papaver rhoeas:

IMG_8040.jpg

Kylvin siemenet suureen betoniruukkuun, suoraan ulos touko-kesäkuun vaihteessa. Siement ovat pieniä, mustaruskeita ja pyöreitä.

IMG_8042.jpg
siemenet, kuvaaja: Sanna E.

EPSN2571.jpg
Silkkiunikon lehdet sekä nuppuja. Ruukun reunoilla kasvaa hopeahärkki (matala kasvusto). Kuvaaja: Sanna E.

Itse kukinnasta minulla ei ikäväkseni ole kuvia. Silkkiunikko kasvoi n. puolimetriseksi ja kukki näyttävin, punamustin kukin heinä-elokuussa. Kukka kesti vain n. vuorokauden, kunnes terälehdet putosivat pois ja jäljelle jäi pallomainen siemenkota. Osa kasveista teki vielä toisen, pienemmän kukan. En ole varma, olisiko kukinta jatkunut pidempään jos olisin leikannut siemenkotia pois.

Tällä hetkellä (syyskuun puoliväli) silkkiunikko näyttää ruskealta, kuolleelta rangalta. Siemenkodat ovat kuivuneet ja auenneet päistään, ja ne ovat täynnä siemeniä. Aion kerätä siement talteen ja istuttaa ne joko tänä syksynä tai ensi keväänä paremmalle kasvupaikalle: epäilen, että nyt silkkiunikko oli liian viileässä ja varjoisassa paikassa, sillä kukinta jäi odotettua lyhyemmäksi ja vaisummaksi.

Lähteet:

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/silkkiunikko
http://puutarha.net/index.asp?s=/suorakanava/kasvikortti.asp?id=28
http://www.peda.net/veraja/rauma/lyseon/treeni17/7b/e/uni/sil