Maatiaiskasvi

Tekijä: Sanna Hei.

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiskasveja - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:Olen aina tykännyt puutarhanhoidosta ja oppimiseni on lähinnä ollut itseopiskelua. Asun siis mieheni kotitilalla ja pihasta on myös löytynyt muutamia vanhoja perennoja, esim malvia, akileija ja ukonhattu.
Insert Table
Insert Table


Valitsemasi kasvi sekä perustelu:Ilmasipuli ja kellokukkia.
Siemenet tilasin Maatiainen RY:ltä ja ne tulivat toukokuun alkupuolella. Tilasin monenlaisia siemeniä, mutta ilmasipuli oli loppu. Tarkoituksena oli kasvattaa hirvenkelloa, varsankelloa ja maitokelloa, koska olen keräillyt kelloja jo useamman vuoden.

Siemenet kylvin toukokuun puolivälin jälkeen kasvatuslaatikkoon, jossa ne saivat muhia kannen alla 2-3 viikkoa. Siemenet olivat äärettömän pieniä, enkä niitä sitten tullut kuvanneeksikaan. Kesäkuu alkoi ja eteni huimaa vauhtia, mutta laatikossa ei tapahtunut mitään. Samoin alkoi heinäkuu. Sitten heinäkuun toisella viikolla alkoi näkyä pientä viherrystä, joka sitten vähän etenikin, mutta huonolla menestyksellä. Kesän aikana lannoitin taimia muutaman kerran kesäkukkaravinteella. Elokuussa tilanne oli kuvassa näkyvä.kellotaimenet.jpg
Vasemmalla maitokello, keskellä hirvenkello ja oikealla varsankello.
taimetlaatikossa.jpg
Elokuun loppupuolella istutin kasvit isoon kukkalaatikkoon, siis vain muutaman parhaan yksilön, mutta tilanne ei saanut siitä toivomaani sysäystä kasvuun, vaan kasvu jatkuu edelleen kitukasvuisena... Ja ilmeisesti kasvit eivät ehdi valmistua tämän kesän aikana.

Mutta koska tilanne näytti jo alkukesästä huonolta ja koska tosiaan olen keräillyt kelloja, niin teenkin tämän esittelyn sitten UKONKELLOSTA eli Campanula latifoliasta.

Ukonkello kuuluu kellokavien heimoon (Campanulaceae) ja se on monivuotinen. Sen korkeus on 60-120 cm ja väriltään se on violetti tai valkoinen. Kasvaa pihoissa, puistoissa, lehdoilla ja niityillä.
Se ei ole suomessa luonnonvarainen vaan esiintyy maamme eteläpuoliskolla melko usein viljelyjäänteenä tai -karkulaisena asutuksen tuntumassa. Hoitamattomanankin ukonkello voi säilyä lähimetsissä pitkään ja vaikuttaa lopulta luonnonkasvilta. Ukonkello on varsin yleinen Etäläruotsissa. Ukonkelloa on viljelty koristekasviksi, mutta myös ravinnoksi, sen ruusukelehtiä on käytetty alkukesästä pinaatin tai lehtivihannesten tapaan ja paksuuntunutta juurakkoa puolestaan parsan tai maa-ertisokan asemasta.ukonkello.jpg

Oman ukonkelloni olen siirtänyt vuonna 2006 kodistani noim 15km päässä sijaitsevan Vaulammin kyläkoulun pihamaalta, jossa sitä kasvoi villiintyneenä isoina alueina. Kasvi on viihtynyt pihassani todella hyvin ja se yllättää minut joka kesä loistollaan.
kellokukka.jpg
Pihassani kasvaa myös muita kelloja, kuten esim. kurjenkello, peurankello ja vuohenkello, jotka siis kuuluuvat samaan heimoon.
vuohenkello.jpg
Tässä vielä kuva vuohenkellopenkistäni. Vuohenkellon olen siirtänyt pihamme viereiseltä niityltä kukkapenkkiini noin 7 vuotta sitten ja hyvin sekin on tuntunut viihtyvän.

Lähteet:www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit