Maatiaiskasvi

Tekijä: Vivian

Kirjoita oma kokemus kosken maatiaiskasveja - mitä tiedät jo, keneltä olet oppinut asiaa:
Minulla ei ole maatiaskasvikokemusta, mutta kurssin myötä kiinnostus on kasvanut.

Valitsemasi kasvi sekä perustelu:
Valitsin kasvikseni balkaninkellokin, koska sen kuvaus vaikutti mielenkiintoiselta.

Tietoa kosken maatiaiskasvia (hanki tietoa lukemalla oppimateriaalia, hanki itse kirjoja, tai lue ammattialan järjestöjen kotisivuja. Voit myös skannata vanhoja valokuvia jos niitä löytyy. Muista kirjoittaa kuvan alle kuvan omistaja sekä huolehti, että sinulla on lupaa kuvan laittamiseksi tähän avoimeen wikiin. Älä laita tähän wikiin muiden ottamia kuvia ilman lupaa):

BALKANINKELLOKKI - Symphyandra hofmannii

Balkaninkellokki on harvinainen kellokukka ja siksi siitä ei ole paljoakaan tietoa saatavissa. Balkaninkellokki on kaksivuotinen ja se kukkii kylvöstä seuraavana kesänä, heinä-elokuun tienoilla. Jatkossa se kylväytyy. Sillä on kermanvalkoiset, nuokkuvat, noin 5 cm pituiset kellot. Lehdet ovat vaaleanvihreät. Balkaninkellokki on monivartinen ja tuuhea, korkeudeltaan 30-50 cm.

Balkaninkellokki viihtyy parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Se tulisi kylvää alkukesällä ulos ruukkuun tai suoraan maahan. Tuore hiekkamultamaa sopii parhaiten kasvualustaksi.

Kuvan balkaninkellokista voi katsoa Olavi Niemen kotisivuilta http://www.kolumbus.fi/niemi.olavi/Kukkia_1/album/slides/Balkaninkellokki,%20Symphyandra%20hoffmannii%20IMG_8804.html


Viljele kasvi(t) kesän 2009 aikana ja ota kuvia viljelyn eri vaiheista (kirjoita milloin aloitit esikasvatuksen jos sitä tarvitaan, milloin istutit kasvia maahan, ota kuvia kukinnan aikana ja myös viljasta jos kasvi on höytykasvi. Kirjoita tähän myös kasvin tarkat tiedot, sekä ota kuvan siemenistä / jyvistä):

Istutin siemenet ohjeiden mukaisesti toukokuun viimeisenä päivänä istutuslaatikkoon. Neljän viikon kuluttua siemenet olivat itäneet melko hyvin ja kuvankin sain otettua. Tämän jälkeen siirsin taimet taivasalle, istutin ne siis harjoittelutilani puutarhaan. Taimet surkastuivat kun ne saivat liikaa vettä, Etelä-Ruotsin kesä oli todella sateinen. Vihdoin elokuussa saatiin poutapäiviä ja osa siemenistä alkoi itää uudestaan. Ne kasvoivat samankokoisiksi kuin kuvassa kesäkuun lopulla..


Lähteet:staro09_001.JPG
http://www.maatiainen.fi/
http://www.kolumbus.fi/niemi.olavi/