Suomen pienhevonen - haastattelu

Tekijä: Liisi Talvio 25.8.2008

Tutustuin Katja Kannistoon tänä kesänä, kun hänen luonaan astui Kati Finbergin suomenpienhevosori A.T.Unikuva meidän pienhevostammaamme Jasna MEK:iä. Haastattelin suomenpienhevoskasvattaja, Katja Kannistoa, Hattulassa Välimäen tilalla. Katja kasvattaa myös shetlanninponeja. Katja pitää ratsastustunteja pienhevosillaan ja hänellä on hevosten täysihoitopaikkoja. Tänä kesänä Katja auttaa ystävätärtään Katia kouluttamalla ori A.T. Unikuvaa Suomen Ratsujen kuninkaallisiin Ypäjälle ja kantakirjausta varten, joka on syksyllä Virolahdella. Samalla Katja hoitaa Unikuvan astumisia tilallaan. Tilalla on käynyt neljä tammaa, joista kaksi on ultrattu tiineeksi. Unikuva on vasta neljävuotias, mutta on hoitanut tammat mallikkaasti. Katjalla on tällä hetkellä neljä omaa suomenpienhevosta ja yksi juoksijakantakirjassa oleva suomenhevonen. Pienhevoset ovat Tulisuudelma, Tulililja, Tulilumikki ja R.T. Tarina. Juoksijatamma on nimeltään Tupla-välke (1859-03) ja väriltään se on vaaleanpunarautias. Tamman kasvattajia ovat Matti ja Veijo Niemelä Lohtajalta. Katja on ostanut tämän tamman jo alle vuotiaana. Tupla-välke ei asu tällä hetkellä kotona vaan treenissä veiraalla.

Kysymykseen, miksi hän kasvattaa juuri suomenpienhevosia, hän vilkaisi minuun ja vastasi. ”Eikö se ole ilmeistä. Näin pienikokoisena ihmisenä sitä tuntee tulevansa paremmin toimeen pienempikokoisten hevosten kanssa.” Hän kertoi, että pienhevoset ovat helpompia kouluttaa ja hänen mielestään ne ovat palvelualttiimpia kuin normaalinkokoiset suomenhevoset. Hän kehui myös pienhevosten hyviä pehmeitä liikkeitä, jotka soveltuvat hyvin myös lapsille. Kun kysyin, oliko hänelle tullut ongelmia poikimisten kanssa, hän sanoi, että tulee toki ottaa huomioon, ettei astuttaisi pientä tammaa isolla hevosella. Varsomisessa voi tällöin tulla ongelmia – tällaista tapausta ei ainakaan saisi päästää yliaikaiseksi. Katja hoitaa niin omat kuin vieraatkin hevoset esimerkillisesti. Jasnakin pääsi välillä tunnille ja maastoonkin vaikka se oli siellä vain astutettavana – minusta tämä oli etu, koska Jasna pitää toiminnasta ja näin pidettiin Jasna myös tyytyväisenä. Jasna sai tarhapaikakseen tarhan, joka oli hyvin lähellä orin tarhaa ja tämä oli varmasti erittäin merkittävä asia Jasnan hyvälle kiimalle. Jasna on aina näyttänyt kiimansa erittäin heikosti. Katja tekee myös kaikkensa, jotta astutukset onnistuisivat. Hän ja eläinlääkäri laskevat vaikka minuutilleen, että astutukset olisivat juuri oikea-aikaisia. Jasnan astutukset olivat ohi alle puolen minuutin. Olimme myös lomamatkalla sillä aikaa, kun Jasnaa yritettiin tiineeksi ja Katja oli jatkuvasti minuun yhteydessä, kun tapahtui jotain merkittävää, joten olin koko ajan tasalla tapahtumista. Kun menimme hakemaan Jasnaa kotiin, saimme äkkiä pysähdyskäskyn. Unikuva oli juuri astumassa tamma Sipsuria, joka oli hieman vastahakoinen itse astutukselle vaikka oli näyttänyt kaikki hyvän kiiman merkit juuri ennen astutusta. Tilanne oli kestänyt jo tunnin ja onnistuminen tapahtui juuri kun olimme tulossa pihalle. Katja on sinnikäs, jotta lopputulos olisi toivottu. Kävimme ottamassa kuvia Katjan kasvateista ja muista hevosista. Katja oli hieman huolissaan, kun hevoset olivat niin pulskassa kunnossa, mutta olivathan ne päässeet kesäksi hyvään laitumeen. Alla ovat hänelle tärkeimmät hevoset.

Katjan hevosten tiedot:

tulisuudelma.jpg
Katja Kannisto ja Tulisuudelma
Tummanpunarautias ori Tulisuudelma (1005-94P, KTK-luokka III, säkäkorkeus 139 cm) on Katjan oma kasvatti ja se on syntynyt 3.4.1994.
tulililja.jpg
Katja Kannisto ja Tulililja
Tamma Tulililja (1851-96P, KTK-luokka II+, säkäkorkeus 147 cm) on syntynyt 13.5.1996. Se on punarautias. Tulililjalla on kaksi jälkeläistä ja molemmat ovat tammoja, 2000 syntynyt Tulilemmikki (1663-00P, KTK-luokka II, säkäkorkeus 146 cm) ja 2002 syntynyt Tulilumikki.
tulilumikki.jpg
Tulilumikki ja Katja Kannisto
Tamma Tulilumikki (1198-02) on syntynyt 5.5.2002 ja se on väriltään vaaleanrautias. Tulilumikin säkäkorkeus on 143 cm.
rt_tarina.jpg
Katja Kannisto ja R.T. Tarina
Katjalla on myös tummanpunarautias R.T. Tarina (2124-86P, KTK-luokka II, säkäkorkeus 148), joka on Rautjärveläisen Matti Hinkkasen kasvatti. Se on Katjalle erittäin rakas vaikka ei oma kasvatti olekaan.