Suomalainen maatiaiskissa

Tekijä: Annika Michelson 25.8.2008

Muistan, että 1970-luvulla Lapinjärven kunnassa, Itä-Uudenmaalla maatiloilla oli kahta erilaista kissaa. Toinen oli lyhytkarvainen, usein harmaanvärinen ja raidallinen. Toiset kissat olivat pitkäkarvaisia. Knutin maatilalla, Pukaron kylässä oli pitkäkarvaisia kissoja. Vaikuttaa siltä, että kun pitkäkarvainen kissa parittuu lyhytkarvaisen kanssa poikaset ovat lyhytkarvaisia. Kenties vaikuttaa myös ilmastonmuutos siten, että se suosii lyhytkarvaisia. Miten vaan oli, ovat pitkäkarvaiset kissat yhä harvinaisempia. Pitkäkarvaisten kissojen tunnukset ovat: pieni kolmiomuotoinen pää, pitkät karvat korvista ulos, mahdollinen harja kaulassa sekä pieni koko. Luonteeltaan ovat hyviä hiirenpyytäjiä ja nopeita liikkuessaan. Näitä kissoja ovat usein pidetty navetoissa. Jos maatilallasi aina on ollut pitkäkarvaisia kissoja ja ne ovat kuten yllä kuvattu -lähetä valokuva ja lyhyt kuvaus kissastasi ja liitämme sitä maahdollisten maatiaiskissojen sivustoon: annika.michelson@hamk.fi

Norjalainen metsäkissa ja Siperian kissa ovat meidän pohjoisten ulottavuuksien jalostettuja maatiaiskissoja. Viron maaseudulla näkee edelleen hyvin usein pirkäkarvaisia vanohja maatiaiskissoja mutta Virossa kukaan ei ole aloittanut niiden jalostamista tai säilyttämistä. Sama juttu täällä Suomessa, pitkäkarvaiset maatiaiskissat ovat suurelle ylöisölle tuntemattomia. Vaalitkaa vanhoista pitkäkarvaisista maatiaiskissoista, jos sellaisia kylässänne löytyy. Tiedoittakaa kaikille, että nämät kissat ovat hyvin arvokkaita niin luonteen ominaisuuksien puolesta kun perinteisenä talonpoikaiskissana. Ilmaston lämpenemmisen mukaan voi myös kissan tärkeys kasvaa, koska jyrsäjien määrä lisääntyy.
nikkimikki_joikioinen400.jpg
Nikkimikki, Jokioinen, Häme. Nikkimikki oli erittäin ystävällinen ja viihtyi kaikkien vieraitten sylissäkin kuin koira. Nikkimikki oli pitkäkarvainen ja silläkin tuli karvat ulos korvista. Nikkimikki oli kyllä paras kissa, mitä minulla on koskaan ollut. Kerran se lähti omille teilleen ja minä löysin sen sattumalta toiselta puolelta kylää poikamme kaverin kotoa rappusilta. Olivat ihmetelleet, että kenenkä se mahtaa olla, kun kaikilta lähinaapureilta he sitä olivat kyselleet, mutta kukaan ei sitä omakseen tunnistanut. Meiltä se oli ollut hukassa noin vuoden ja Osmon kaverilla se oli ollut puoli vuotta. Pitkä reissu. Mökkireissuille emme tuota kissaa ottaneet mukaan vaan se jäi aina kotiin. Kerran, kun tulimme kotiin, oli molemmilla eläimillä nähtävästi ollut ikävä toisiaan. Mani koira otti Nikkimikin suuhunsa ja roikotti sitä ympäri pihaa, niin että kissaa roikkui molemmin puolin koiran suusta. Kissa maukui koiran juoksun tahdissa ja oli silminnähden onnellinen - ei sillä ollut minkäänlaista kiirettä suusta pois! Kuoli vuonna 1998, jäi auton alla 5 vuoden ikäisenä. Omistaja: Liisi Talvio.
Kuva tulossa
Porlammin kylä, Lapinjärvi, Itä-Uusimaa
stora_kissan400jpg.jpg
Stora kissan, Vasarankylä - Norrby, Lapinjärvi, Itä-Uusimaa. Stora kissan on 12 vuotta vanha emokissa. Kissalla on kaikki maatiaiskissan tunnuksia. Hän oli kovin iloinen kun tulin ottamaan valokuvia ja poseeras iloisesti ja ylpeästi. Kissa haettiin 12 vuotta sitten Pukarolta navestasta. (26.8.2008). Katso lisää kuvia Stora kissanist tästä powerpointista:
Selailemalla http://www.karkurit.fi voit saada käsityksen montako pitkäkarvaisia kissoja vielä on olemassa. 14.1.2010 oli kadonneita 421 kissaa ja näistä 18 kissaa muistutti vanhaa pitkäkarvaista maatiaiskissaa eikä ollut mainittu että olisi norjan tai siperinakissaa. Tämä on 4 %. Jos oletamme että kadoksissa on yhtä usien pitkäkarvaiset kun lyhytkarvaiset voidaan olettaa, että pitkäkarvaisia kissoja on enää hyvin vähän Suomessa. Näissä linkeissä voi myös olla linkitetty kuvan norjalaisesta kissasta, jos ne eivät itse sitä maininneet tekstissä - näin ollen ei ole lista "tarkka" tai "todettu" lista - mutta näistä paikkakunnista voisi alkaa etsinnät - jos on yksi voi myös olla useampi. Ilmoituksien perusteella ei voi sanoa onko paikkakunta kaupunki tai maaseutu.

Harmaa, Loviisa
Monivärinen Kiimingin Alakylä
Harmaa raidallinen Siuntio
Oranssi Jämsä
Harmaa Tampere Hervanta
Oranssi Hirvensalmi Puukonsaari
Musta Tampere, Viiala
Oranssi Nokia, Kankaantaka
Harmaa, Kajani, Purloa
Oranssi, IIsalmi, Madesalmi
Harmaa, Hattula
Harmaa, Seinäjoki
Tumma, Voikka
Keltainen, Pori, Ruosniemi
Harmaa, Hausjärvi
Oranssi, Kempele, Kokkokangas
Harmaa kirjava Outokumpu
Oranssi Kihniön Kankari